Biszkopt makowy z kokosową masą
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 25 dag
mak - 15 dag
bułka tarta - 3 łyżki
mąka tortowa - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
Krem:
mleko - 1 + 1/2 szklanki
mąka - 1
masło - 15 dag
cukier puder - 3 łyżki
czekolada gorzka - 15 dag
wiórki kokosowe - 12-15 dag
Poncz:
woda przegotowana - 1/2 szklanki
amaretto łyżka
Sposób przygotowania:
Całe jajka z cukrem ubić do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa jajeczna ubita, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, bułkę tartą, aromat, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/30 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temp 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.