Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
RenixxRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, soja, grzyby, pszenica, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
młody jęczmień - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
woda - 100 ml
mleko - 100 ml
proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
szczypta soli
Nadzienie:
pieczarki - 40 dag
por - 1 szt.
masło - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Pozostałe składniki:
wędzony boczek
Dodatkowe informacje:
Do ciasta na pierogi dodałam młodego jęczmienia. Pierożki mają piękny, zielony kolor i są bardzo smaczne.Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia.
Kaszę jaglaną wsypać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, osączyć. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażyć posiekany por i czosnek. Następnie wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania. Połączyć z ugotowaną kaszą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.