
Chleb ze słonecznikiem z mąki orkiszowej

Rodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, drożdże, owies, orkisz
Składniki:
letnia woda - 300 ml
drożdże świeże - 25 g
miód lub cukier - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki
ziarna słonecznika - 50-80 g
płatki owsiane (do posypania) - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej (o długości około 25 cm). Wierzch zwilżyć wodą i posypać płatkami owsianymi. Następnie przykryć foremkę i odstawić na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.