Torcik z dyniowym kremem
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 1 szklanka
masło - 5 dag
cukier - 2 łyżki
mleko - 3 łyżki
kakao ciemne - 1 łyżka
jajka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - szczypta
krem dyniowy:
serek mascarpone - 25 dag
puree z dyni - 10 dag
galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
woda - 150 ml
krem śmietankowy:
galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
woda - 0,5 szklanki
śmietanka kremówka 200 ml - 1 opakowanie
poncz:
woda - 100 ml
cukier - 1-2 łyżeczka
sok z pomarańczy - 2 łyżki
pozostałe składniki:
powidła śliwkowe - 4 łyżki
pestki granatu - trochę
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka około 20-25 minut.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie dodać puree z dyni i przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić, dodając stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.