
Ciasto miodowe z masą migdałową

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 4 szklanki
śmietana - 2-3 łyżki
masło - 150 g
miód naturalny - 5-6 łyżek
cukier puder - 100-120 g
soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
Masa:
mleko - 2,5 szklanki
budyń śmietankowy - 1 łyżka
mąka krupczatka - 5 łyżek
cukier puder - 0,5 szklanki
sok z cytryny - do smaku
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki
Poncz:
herbata - 0,5 szklanki
cukier - 1 łyżka
Dodatkowo:
marmolada owocowa - 300-350 g
czekolada rozpuszczona - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
2 szklanki mleka zagotować, wlać pozostałe mleko wymieszane z budyniem i mąką krupczatką, gotować kilka minut, ostudzić. Tłuszcz (margaryna lub masło) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo zimny budyń, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem migdałowym. Upieczone ciasto skropić herbatą wymieszaną z cukrem. Na jeden blat ciasta wyłożyć marmoladę, wyrównać, przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć 2/3 masy, wyrównać, przykryć trzecim blatem. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą, polać polewą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.