Piernikowe babeczki z kremem mascarpone
RenixxRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, mięso, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
płatki owsiane - 5 dag
cukier puder - 7 łyżek
masło - 15 dag
jajka - 2 szt.
kakao - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
przyprawa do piernika - 2 łyżki
migdały siekane - 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1
śmietana gęsta - 2 łyżki
woda - 1/3 szklanki
rum - 1 łyżka
cukier - 1 łyżeczka
Krem:
śmietana kremówka - 150 ml
cukier puder - 1/3 szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
serek mascarpone - 10 dag
żelatyna - 2 łyżeczki
czekolada deserowa - 5 dag
Sposób przygotowania:
Poncz: Wodę wymieszać z cukrem i rumem.
Krem: Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Bardzo zimną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po łyżce sera mascarpone. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i napełnić upieczone zimne babeczki
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.