
Składniki:
drożdże świeże - 150 g
mleko ciepłe - 0,5 szklanki
cukier - 1 łyżka
miód naturalny - 1 łyżka
masło - 80 g
jajka - 2 szt.
sól - 1/3 łyżeczki
kruszonka:
masło - 50 g
cukier - 50 g
żółtko - 1 szt.
wanilia - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
jabłka - 2-3 szt.
cynamon mielony - 1-2 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać 2/3 szklanki mąki, dodać masło, cukier, wanilię, żółtko i palcami rozcierać do czasu, aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, pokroić w kwadraty, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dnem szklanki zrobić wgłębienie, ułożyć po kilka kawałków obranego i pokrojonego jabłka, oprószyć cynamonem, posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut w temp 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.