
Krajanka w wiórkach kokosowych

Rodzaj posiłku: ciasta, desery, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło lub margaryna - 150 g
cukier puder - 150 g
jajka - 4 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Polewa:
masło - 150 g
kakao - 2 łyżki
mleko - 100 ml
Dodatkowo:
wiórki kokosowe - trochę
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, kakao i cukier puder. Mieszając gotować do czasu aż płyn zgęstnieje około 5-7 minut (do polewy można dodać kilka kropel aromatu, soku z cytryny lub spirytusu). Po wystudzeniu ciasto pokroić niewielkie prostokąty, nabijać kostki na widelec, zanurzać w płynnej polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Przełożyć na tackę, włożyć na kilka godzin do lodówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.