![Drożdżówki z różą i borówkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-12/17688-photo-main.jpg)
Drożdżówki z różą i borówkami
![](/img/icon/default-user-32.jpg)
Rodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka kukurydziana - 1 szklanka
mleko ciepłe - 200 ml
żółtka jajek - 3 szt.
masło - 8-10 dag
cukier - 8-10 dag
drożdże - 3 dag
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
Kruszonka:
mąka tortowa - 1,5 szklanki
masło - 10 dag
żółtko jajek - 1 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
marmolada - 1 szklanka
konfitura z płatków róży - 0,5 szklanki
borówka amerykańska - 2 szklanki
mleko - 3 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, żółtko, masło i ekstrakt włożyć do miski, rozcierać palcami do momentu powstania pokruszonego ciasta.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.