Gołąbki z ryżem i grzybami
RenixxRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, soja, grzyby, drób, nabiał krowi
Składniki:
ryż - 40-50 dag
cebula - 1-2 szt.
grzyby suszone - 6-7 dag
kostka bulionowa - 1 szt.
mąka pszenna - 2-3 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
masło - 1 łyżka
sos sojowy do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Z kapusty usunąć głąb, włożyć do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą z olejem i blanszować przez kilka minut. Następnie wyjąć z wody i rozebrać liście.
Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować. Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle. Grzyby odcedzić, bardzo drobno posiekać i wraz z cebulą połączyć z ryżem, przyprawić do smaku.
Farsz układać na liściach z kapusty, zawinąć boki i zwijać w rulon.
Gołąbki włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać rosołem i dusić pod przykryciem.
Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z wywarem z grzybów, zrobić sos, zagotować, przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.