Placuszki z rodzynkami i skórką pomarańczową
RenixxRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 3 dag
miód - 2 łyżki
mleko - 1,5 szklanki
jajka - 3 szt.
masło - 1 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2-3 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
sól - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia trochę
cukier puder trochę
Sposób przygotowania:
Gdy ciasto podrośnie wlać roztopione masło, dodać jajka, cukier waniliowy, sól i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać, przykryć i odłożyć na 10-15 minut.
Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.