
Puszysty sernik z mascarpone i śmietanką

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 2,5 szklanki
masło - 200 g
cukier puder - 100 g
żółtka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana gęsta - 1-2 łyżka
otarta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
ser zmielony - 1,5 kg
serek mascarpone - 250 g
śmietanka 30% - 200 ml
masło - 100 g
olej - 100 ml
budyń śmietankowy - 2 opakowania
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
cukier puder - 1 szklanka
cukier kryształ - 4 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
aromat cytrynowy - 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
dodatkowo:
czekolada deserowa - 100 g
śmietanka kremówka - 75 ml
Sposób przygotowania:
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodając żółtka, śmietanę i serek mascarpone. Masło podgrzać, (nie zagotować), połączyć z olejem, ostudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru.
Do zmiksowanego sera z żółtkami dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, aromat, masło z olejem, ponownie zmiksować. Następnie dodać skórkę pomarańczową i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.