Babka ucierana
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 15 dag
jajka - 5 szt.
cukier puder - 15 dag
cukier wanilinowy - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
bułka tarta i tłuszcz do formy
Dodatkowe informacje:
Babka ucierana to smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Jest bardzo łatwa do zrobienia i zawsze się udaje.Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po 1 żółtku . Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. 2/3 ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, resztę wymieszać z kakao. Wyłożyć na wierzch ciasta białego. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.