
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, jajka, mięso, grzyby, pszenica
Składniki:
gorąca woda - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
olej - 1 łyżka
Nadzienie:
kasza gryczana niepalona - 150 g
cebula - 1 szt.
boczek wędzony - 150 g
olej od smażenia - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na pozostałym tłuszczu. Połowę usmażonego boczku odłożyć. Do reszty wsypać kaszę, grzyby, cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty lub szklanka wyciąć krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażonym boczkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.