Sernik z nutką piernika
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
kakao - 2 łyżki
masło - 15 dag
cukier puder - 10 dag
żółtka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1-2 łyżeczka
Masa serowa:
ser biały twarogowy - 130 dag
śmietana 30% - 150 ml
mleko - 100 ml
jajka - 8 szt.
olej - 150 ml
likier adwokat - 200 ml
cukier - 1 szklanka
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2-3 łyżki
aromat waniliowy - do smaku
Pozostałe składniki:
czekolada gorzka - 10 dag
czekolada deserowa - 10 dag
śmietana 30% - 1-2 łyżka
spirytus - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Rozwałkować, ułożyć na blaszce z bokami wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21/35 cm. nakłuć widelcem, włożyć na 40-50 minut do lodówki. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut do. Podpieczone ciasto ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Zmiksowane jajka wymieszać z serem, budyniem i olejem, połączyć z ubitą śmietaną.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze śmietanką i spirytusem, wymieszać, oblać zimny sernik, ozdobić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.