Babka kakaowo rumowa
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 10 dag
jajka - 3 szt.
cukier puder - 5 łyżek
mleko - 0,5 szklanki
aromat rumowy - 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Smaczna i bardzo łatwa do zrobienia babka kakaowa, która zawsze się udaje.Do ciasta można dodać posiekanych orzechów lub bakalie.
Sposób przygotowania:
Masło z cukrem pudrem ucierać dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wlać mleko i aromat, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni około 35 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.