Mielone trzy w jednym
RenixxRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, strączkowe, sezam, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 0,5 szt.
masło klarowane - 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżeczka
śmietanka 30 - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól czosnkowa, pieprz, cukier - do smaku
Warstwa ziemniaczana:
ziemniaki ugotowane - 40 dag
cebula średnia - 1 szt.
masło klarowane lub olej - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Mięso:
mięso z łopatki wieprzowej mielone - 0,5 kg
cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżka
przyprawa do mięsa mielonego - 1 łyżka
sól czosnkowa - 1 łyżeczka
bułka tarta - 2 łyżki
pieprz - do smaku
Dodatkowo:
jajka - 1-2 szt.
mąka pszenna - trochę
bułka tarta - trochę
czarny sezam - 2 łyżki
sezam biały - 2 łyżki
olej do smażenia - trochę
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać koncentrat, podlać odrobiną wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i mieloną papryką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i cukrem, przecedzić przez sito. Sos przelać do silikonowych foremek do lodu, włożyć do zamrażarki, zamrozić. (W foremkach można zamrozić dowolny sos pozostały z innego obiadu)
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku odrobiną białego pieprzu, wymieszać, ostudzić. (W trakcie schładzania ziemniaków przygotować mięso). Masę ziemniaczaną podzielić na porcje, rozpłaszczyć placuszki, ułożyć zamrożony sos, dokładnie zalepić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.