
Domowy kisiel i budyń z owocami

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 2 szklanki
cukier - 2 łyżki
mąka tortowa - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
żółtko - 1 szt.
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
sok truskawkowy - 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki
woda - 1 szklanka
dodatkowo:
dowolne owoce - trochę
opcjonalnie bita śmietana - trochę
Sposób przygotowania:
1/5 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną, łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając gotować kilka minut. Budyń wyłożyć do przygotowanych salaterek.
Sok truskawkowy i pół szklanki wody wlać do garnka, zagotować. W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną, połączyć z sokiem i ugotować kisiel. Wylać na budyń, ostudzić. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce, ozdobić według uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.