Jabłka kiszone z estragonem
NikitaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
sól kamienna niejodowana - 1 łyżka
estragon -
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć i włożyć do wyparzonego słoika, dodać między jabłka gałązki estragonu.
Przygotować solankę: w 1 l wody rozpuścić 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru i ostudzoną solanką zalać jabłka, tak aby były dobrze przykryte płynem. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić do kiszenia w temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie (czas kiszenia zależy od wielkości jabłek, im większe jabłka tym czas kiszenia dłuższy).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.