Tarta migdałowo-wiśniowa
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna tortowa (lub mieszanka bezglutenowa) - 200 g
masło zimne - 80 g
cukier - 2 łyżki
woda - 40-50 ml
sól - szczypta
masa migdałowa:
masło - 150 g
migdały - 150 g
cukier brązowy trzcinowy - 120 g
żółtka - 2 szt.
naturalna esencja migdałowa - 1/2 łyżeczki
warstwa wiśniowa:
wiśnie odsączone z syropu (lub świeże wydrylowane - 250-300 g
warstwa bezowa:
białka - 2 szt.
cukier drobny - 70-80 g
płatki migdałowe - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Tarta jest pyszna i pachnąca.Sposób przygotowania:
Ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i rozwałkować na okrąg (Ø ok. 30 cm) na lekko oprószonym mąką blacie. Ciasto przełożyć do formy do tarty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.