Muffinki z topinamburem i marchewką
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, owies
Składniki:
topinambur - 100 g
pomarańcza - 1/2 szt.
płatki migdałowe (do posypania) - 30 g
mąka owsiana bezglutenowa - 50 g
jaja małe - 3 szt.
cukier trzcinowy - 100 g
mąka migdałowa - 100 g
sól - szczypta
Sposób przygotowania:
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić.
Żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli (około 5 minut). Stopniowo dodawać do żółtek mąkę migdałową, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, topinambur i marchewkę. Następnie dodać mąkę owsianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.