Szampan z kwiatów bzu czarnego
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 2 litra
cukier (opcjonalnie miód) - 250 g
cytryny eko niewoskowane - 2 szt.
gaza i gumka
duży słój - 3 litra
Dodatkowe informacje:
UWAGA: butelki do przechowywania szampana muszą być odporne na ciśnienie. Najlepsze są takie z ceramicznym korkiem, szklane lub plastikowe. Chyba , że napój szybko wypijemy.Ja na początek nastawiłam małą porcję, teraz robi się kolejna.
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie.
Cytryny wyparzamy i kroimy w plastry.
W tym czasie powinniśmy zauważyć aktywność dzikich drożdży w postaci piany lub bąbelek i tak powinno być (to oznaka fermentacji). Proces ten zachodzi dzięki bakteriom i drożdżom naturalnie występującym na kwiatach bzu.
Pamiętajmy aby od samego początku choć raz dziennie przemieszać zawartość słoja (koniecznie).
W trakcie dłuższego leżakowania napój stopniowo straci słodycz, na rzecz wyższej zawartości alkoholu. Będzie miał też coraz więcej bąbelków, ciśnienie w butelce będzie rosło. Po 3 tygodniach leżakowania ma smak idealny dla wielbicieli półwytrawnych napojów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.