Zupa krem z zielonych szparag i rukoli
NikitaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
rukola - 2 duże garści garści
ziemniaki - 2 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1/2 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
śmietanka do zup 18% - 100 ml
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
woda - 800-900 ml
lubczyk kilka listków
bazylia kilka listków
masło klarowane - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobniutko. W garnku rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim chwilę cebulę i czosnek. Dodać szparagi, pokrojone ziemniaki, sól, pieprz, cukier, bulionetkę i wodę. Gotować 15 minut. Następnie dodać rukolę, bazylię i lubczyk. Zagotować . Dodać śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną (lub skrobią kukurydzianą). Gotować 3 minuty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.