Bezglutenowy chleb na drożdżach z ziarnami i mąką konopną
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, strączkowe, sezam, drożdże, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka owsiana pełnoziarnista - 150 g
mąka z konopi - 80 g
skrobia z tapioki - 80 g
mąka ryżowa jasna - 60 g
słonecznik łuskany - 4 łyżki
siemie lniane - 4 łyżki
sezam - 4 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
woda letnia - 300 ml
sól - 1,5 łyżeczki
ocet jabłkowy - 20 ml
płatki owsiane do obsypania formy i wierzchu chleba - trochę
masło lub olej do natłuszczenia formy - trochę
naczynie kamionkowe z pokrywą (ewentualnie keksówka)
Sposób przygotowania:
Mąki wsypać do misy robota, dodać zaczyn drożdżowy, sól, wodę i ocet. Wyrobić ciasto za pomocą haka około 5 minut, dodać ziarna i ponownie krótko wyrobić. Pozostawić w misie do wyrośnięcia na około 40-45 minut, przykryć ściereczką. W międzyczasie wąską formę kamionkową do zapiekania natłuścić masłem i oprószyć płatkami owsianymi. Pokrywę formy do zapiekania namoczyć w wodzie przez 15 minut, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natłuścić od wewnętrznej strony masłem, aby chleb się nie przykleił do pokrywy.
Po upływie 40-45 minut wyrobić ponownie ciasto (1 minutę), przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek ok. 30 cm długości i przełożyć do przygotowanej formy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.