Spaghetti w sosie kokosowym z mango w stylu curry
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa, włoska
Specjalne: Konkurs - Alce Nero październik 2021, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, soja, strączkowe, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleczko kokosowe bio - 100 ml
papryka żółta - 1/2 szt.
mango - 1/2 szt.
soczewica czerwona - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
imbir mały kawałek
orzeszki ziemne - 2 łyżki
kolendra liście świeże trochę
sos sojowy - 1-2 łyżeczka
kurkuma - 1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1/2 łyżeczki
curry - 1/2-1 łyżki
sok z limonki - 1 łyżeczka
ewentualnie sól do smaku
masło - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Danie to to połączenie kuchni włoskiej z indyjską, stanowi odmianę do klasycznych włoskich makaronów.Sposób przygotowania:
Następnie wlać mleczko kokosowe i około 100-150 ml wody. Dodać soczewicę, paprykę pokrojoną na małe kawałki, olej kokosowy, kurkumę, curry, sos sojowy, sok z limonki i cukier trzcinowy. Gotować sos na małym ogniu około 15-20 minut.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mango pokroić w małą kostkę i dodać do gotowego sosu. Wymieszać.
Makaron odcedzić w włożyć do miseczek. Polać sosem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.