Ocet szparagowy z ziołami
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
szałwia lekarska - kilka listków
lubczyk - kilka listków
tymianek kilka gałązek kilka
estragon kilka gałązek
melisa cytrynowa - kilka listków
ogórecznik - kilka listków
cukier 5 łyżek na 1 l wody
słój, lniana ściereczka i gumka
kwiat białego goździka pachnącego - płatki
Sposób przygotowania:
Pomysł na ocet szparagowy powstał w tamtym roku całkiem przez przypadek. Przetwarzałam kilka pęczków szparag i aż szkoda mi było wyrzucać tyle resztek, więc wylądowały w słoju, następnie dodałam do nich ww. zioła, umyte, osuszone i posiekane.
Wsadu jak zawsze było pół dużego słoja (u mnie 3 l, ale można oczywiście zrobić małą ilość np. w 1 l słoiku).
Po tym czasie zlałam go do butelek i odstawiłam do dalszej cichej fermentacji. Stał zapomniany przez rok, a w tym roku był doskonałym dodatkiem do sałatek ze szparagami i innych dań.
Octy wymagają cierpliwości i potrafią nas zaskoczyć. Poza tym możemy je robić z resztek prowadząc kuchnie zero waste.
Polecam:)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.