Komosa z pieczoną brukselką i pesto z pietruszki
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
brukselka - 300 g
pesto z natki pietruszki - 2 łyżki
syrop daktylowy bio planet kilka kropel
tymianek - 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek do skropienia brukselki
Dodatkowe informacje:
Komosa ryżowa (quinoa) jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, rakiem piersi, rakiem płuc i rakiem jelita grubego.
Żródło: poradnik zdrowie.
Sposób przygotowania:
W międzyczasie ugotować komosę na sypko.
Pomidory suszone pokroić w kostkę.
suszone pomidory, syrop daktylowy i wymieszać razem, na koniec dodać upieczoną brukselkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na ciepło, ale na zimno jest również smaczne.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.