Bułeczki orkiszowe z ziarnami
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, jajka, strączkowe, sezam, drożdże, pszenica, orkisz
Składniki:
mąka pszenna graham - 100 g
mąka pszenna chlebowa typ 750 - 150 g
masło shea bio planet (rozpuszczone) - 1 łyżka
drożdże świeże - 22 g
sól himalajska - 1 łyżeczka
woda - 300 ml
do posmarowania bułeczek: jajo eko
do posypania: słonecznik, siemię lniane złociste, czarny sezam
Sposób przygotowania:
Do misy robota przesiać mąki, dodać zaczyn, resztę wody i sól. Wyrobić gładkie ciasto za pomocą haka (lub ręcznie), pod koniec dodać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiać.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki (ja zrobiłam 10 sztuk). Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec 12-15 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.