Ocet z kwiatów jabłoni
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda - 1,5 litra
cukier - 7 łyżek
lniana ściereczka (lub ręcznik papierowy), gumka
Dodatkowe informacje:
Ocet z kwiatów jabłoni jest octem, który najbardziej mnie zaskoczył:1) swoim pięknym intensywnie żółtym kolorem (kwiaty są przecież białe, ale to dzięki niewielkiej ilości pyłku)
2) wspaniałym intensywnie jabłkowym zapachem (kwiaty jabłoni prawie w ogóle nie pachną).
Sposób przygotowania:
Ocet dobrze jest jeszcze zostawić na 2-3 tygodnie w słoju przykrytym ściereczką lnianą.
Po tym czasie ocet zlać do podpisanych butelek.
Ocet można wykorzystać do picia z wodą (1 łyżka na szklankę wody), do sałatek owocowych lub dowolnie.
Ocet jest pyszny i zdrowy, ocet naturalnie fermentowany to ocet "żywy", działa korzystnie na nasze jelita, w occie żywym znajdują się bakterie, które pomagają utrzymywać tę zdrową florę bakteryjną w naszych jelitach.
Ocet nie ma terminu przydatności, wręcz im starszy, tym lepszy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.