Curry z ciecierzycy
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: drożdże, cytrusy
Składniki:
mleczko kokosowe - 200 ml
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
bulionetka warzywna domowa (lub kostka eko) - 1 łyżeczka
cebula mała - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
papryczka chili - 1/3-1/2 szt.
imbir plaster
sok z limonki - 1 łyżeczka
kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
kolendra nasiona - 1/2 łyżeczki
goździk - 1 szt.
gorczyca - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2-3/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem rozgrzać delikatnie olej, dodać zmielone przyprawy, czosnek, imbir, chilli i cebulę. Dusić 3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, bulionetkę warzywną, sok z limonki i sól. Gotować 10 minut.
Dodać ciecierzycę, gotować 5 min. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.