
Sałatka z karmelizowanym topinamburem, burakiem i czerwoną pomarańczą

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, nabiał, cytrusy
Składniki:
topinambur - 8-10 szt.
czerwone pomarańcze - 2 szt.
słonecznik - 1/2 szklanki
mix rukoli, szpinaku i liści botwinki - 1 opakowanie
ser feta w kostkach - 3-4 łyżki
dresing:
oliwa z oliwek - 1,5 łyżki
miód - 1 łyżka
sok z cytryny świeżo wyciśnięty - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
czosnek - 1 ząbek
do pieczenia topinamburu: miód i oliwa - trochę
do pieczenia buraków: ocet balsamiczny i oliwa z oliwek - trochę
Sposób przygotowania:
Topinambur umyć, cienko obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać razem z miodem i oliwą, przełożyć do drugiego naczynia żaroodpornego.
Warzywa wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 30 minut, w międzyczasie przemieszać. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Mix rukoli, szpinaku i botwinki opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć buraki i topinambur oraz pokrojone w pół plastry czerwone pomarańcze.
Z podanych składników przygotować dressing.
Na sałatkę ułożyć fetę, posypać uprażonym słonecznikiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.