Sałatka z topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): chińska, międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, strączkowe, sezam, cytrusy, orzeszki ziemne
Składniki:
topinambur - 200 g
pomarańcza - 1 szt.
sok z pomarańczy - 2 łyżki
sezam - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżka
sos sojowy tamari - 1-2 łyżeczka
posiekany szczypiorek - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Topinambur (nazywany też gruszką ziemną, słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim) nie jest niestety najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni, ale bez wątpienia warto włączyć go do swojej diety ze względu na jego walory zdrowotne i smakowe. Jesień i zima to doskonały czas na spożywanie rozmaitych dań z topinamburem.Topinambur zawiera wiele witamin (A, B6, C, E, K, PP, a także szereg tych z grupy B) oraz minerałów (cynk, magnez, fosfor, potas, sód oraz wapń). Dzięki dużej zawartości inuliny, zalecany jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Topinambur obniża cholesterol i reguluje ciśnienie, reguluje pracę układu pokarmowego, może zapobiec chorobom jelita grubego, oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.