Szarlotka cynamonowa
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 180 g
masło - 200 g
jaja - 3 szt.
jabłko szara reneta (około 300 g) - 3 szt.
cynamon cejloński - 1 łyżeczka
kakao - 1 łyżka
cukier puder różany (lub zwykły) do posypania - trochę
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej lub rozdrobnić za pomocą malaksera. Do misy miksera włożyć miękkie masło, dodać żółtka i cukier, utrzeć razem na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao, wymieszać. Dodać pokrojone jabłka, ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć (partiami) do misy z ubitymi białkami i ostrożnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.