Kotleciki z ciecierzycy z sosem pomidorowo--śliwkowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): arabska, międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, soja, nabiał krowi
Składniki:
kasza jaglana sucha - 120 g
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
natka pietruszki pęk
sól - 1 łyżeczka
pieprz cayenne, pieprz ziołowy - 1/4-1/3 łyżeczki
mąka ryżowa pełnoziarnista - 3 łyżki
masło klarowane do smażenia
sos: cebula - 1 szt.
sos: śliwki kalifornijskie bio planet - 6 szt.
sos: czosnek - 2-3 ząbki
sos: papryka wędzona słodka - 1/2 łyżeczki
sos: sos sojowy Tamari - 1-2 łyżka
sos: pieprz do smaku
sos: tłuszcz do smażenia cebuli (masło klarowane lub olej kokosowy)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, a następnie przelać wrzątkiem.
Ugotować do miękkości w wodzie (2 razy więcej wody niż kaszy), pod przykryciem na małym ogniu (nie mieszać). Przestudzić.
Ciecierzycę i kaszę jaglaną rozdrobnić krótko malakserem (ale nie na miazgę). Przełożyć do misy.
Cebulę pokroić w kostkę i udusić na złoto na maśle klarowanym, dodać do misy z kaszą i cieciorką, dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i mąkę ryżową.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Śliwki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.