Belona pieczona z masłem szałwiowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
masło - 2-3 łyżki
szałwia - kilka listków
pieprz cytrynowy - trochę
oliwa z oliwek - 1 łyżka
cytryna plastry - kilka
czosnek - 2 ząbki
Dodatkowe informacje:
Belona to gatunek średniej wielkości ryby morskiej z rodziny belonowatych (łac. Belonidae) zamieszkującej otwarte wody wschodniego Oceanu Atlantyckiego i mórz przyległych (Morze Śródziemne, Północne, Bałtyckie i Czarne).Ma delikatne, białe mięso, jest bardzo chudym gatunkiem ryb. Cechą charakterystyczną belony są zielone ości. Belona jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm (białko mięsa rybiego przyswajane jest w około 95-97%).
Sposób przygotowania:
Można upiec w drugim naczyniu ziemniaki pokrojone na kawałki i przyprawione ulubionymi ziołami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.