Surówka z czerwonej kapusty z wiśniami i orzechami
NikitaRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
konfitura wiśniowa domowa (z całymi wiśniami, bez pestek) - 4 łyżki
sól - 1/2-3/4 łyżeczki
pieprz czarny świeżo mielony - 1/4 łyżeczki
cukier - 1/4 łyżeczki
ocet wiśniowy domowy (lub jabłkowy, malinowy) - 3 łyżeczki
ocet balsamiczny ciemny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
marchew - 1 szt.
orzechy włoskie - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Z octu wiśniowego, jabłkowego, balsamicznego, konfitury wiśniowej (z całymi wiśniami), oliwy, cukru, soli i pieprzu zrobić dressing, polać kapustę, wymieszać.
Marchew obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do malaksera razem z orzechami włoskimi rozdrobnić, dodać do miski z kapustą.
Całość dobrze wymieszać, odstawić na około 1-2 godziny do przegryzienia. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Surówka jest pyszna również na drugi dzień.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.