Syrop z kwiatów bzu czarnego z nutą wanilii
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 2-3 litra
cukier - 1,5 kg
cytryny - 3-4 szt.
Dodatkowe informacje:
Syrop z kwiatu czarnego bzu polecany jest w domowej kuracji przeziębień i grypy. Kwiaty czarnego bzu wykazują silne działanie moczopędne, detoksykujące oraz ułatwiające odkrztuszanie. Kwiaty czarnego bzu działają także rozkurczowo, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.Sposób przygotowania:
Kwiaty odciąć od grubszych łodyżek i przełożyć do dużego gara. Kwiaty zalać gorącą wodą, pozostawić do ostudzenia i schować do lodówki na 24-48 godzin, co jakiś czas zamieszać. Wody ma być tyle, aby przykryć kwiaty, a to zależy od wielkości kwiatów, czasem są małe jak pól dłoni, a czasem zdarzają się dorodne wielkie egzemplarze.
Następnie gar z kwiatami stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, sok wyciśnięty z cytryn (można też dodać sok z limonki) oraz laskę wanilii rozciętą wzdłuż. Całość zagotować, mieszać co jakiś czas. Gotować kilka minut. Następnie gorący syrop odcedzić (dobrze odcisnąć kwiaty) i gorący syrop rozlać do czystych butelek. Syrop z kwiatów czarnego bzu z nutą wanilii pachnie cudownie i wspaniale smakuje na zimno z wodą, jako dodatek do domowych lemoniad, galaretek, octów czy z ziołową herbatką w zimnie w okresie przeziębienia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.