Chleb pszenno - żytni jasny na zakwasie
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, pszenica, żyto
Składniki:
mąka żytnia chlebowa typ 720 - 1 szklanka
aktywny zakwas żytni (dzień wcześniej dokarmiony) - 150-200 ml
woda letnia - 420-450 ml
sól - 1-1,5 łyżeczki
cukier - 1 łyżeczka
słonecznik łuskany - 3 łyżki
dynia ziarna - 3 łyżki
olej do wysmarowania formy - trochę
otręby żytnie do wyspania formy - 1 łyżka
keksówka
Dodatkowe informacje:
Moja szklanka ma pojemność 300 ml.Dokarmianie zakwasu: zakwas należy dzień wcześniej wyjąć z lodówki i dokarmić. Do zakwasu dosypać 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej, dolać odrobinę letniej wody, wymieszać. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, przykryć gazą i zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, powinny pojawić się bąbelki i powinien urosnąć, wtedy jest aktywny. Jeżeli będzie słabo rósł to należy go ponownie dokarmić i odstawić na kolejne 10-12 godzin i dopiero wtedy użyć do wypieku chleba.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.