Zupa krem z brukselki z cheddarem
NikitaRodzaj posiłku: lunchbox, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki małe - 2-3 szt.
cebula szalotka - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
cheddar - 80-100 g
bulionetka warzywna domowa - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1/2-3/4 łyżeczki
oliwa z oliwek - 3 łyżeczki
woda - 800-900 ml
śmietana 30 % - 50 ml
Sposób przygotowania:
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, pokroić na pół (większe na ćwiartki) wrzucić do garnka z cebulą. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, domowy koncentrat bulionu warzywnego, cukier, sól i pieprz. Wlać gorącą wodę. Gotować około 15- 20 minut (do miękkości warzyw).
Ser cheddar zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem ze śmietaną (śmietanę najlepiej wcześniej zahartować, aby się nie zważyła). Zupę zmiksować na krem, ewentualnie doprawić do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.