Flambee z figą i czerwoną cebulą
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, niemiecka
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 200 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
woda - 100 ml
sól - 1/3 łyżeczki
masa:
śmietana gęsta - 3-4 łyżki
cheddar starty - 2 łyżki
serek śmietankowy - 2 łyżki
obłożenie:
figi - 4-5 szt.
czerwona cebula - 1 szt.
feta pokruszona - 1-2 łyżka
rozmaryn świeży - kilka listków
Dodatkowe informacje:
Tarta flambee lub flammkuchen to tradycyjne alzackie (z pogranicza francusko-niemieckiego) danie w postaci upieczonego w piecu placka z ciasta chlebowego z cebulą, boczkiem ciętym w drobne słupki i śmietaną. Flammkuchen oznacza dokładnie tłumaczone „płomienne ciasto”.Przy robieniu flammkuchen fajne jest to, że można go „obkładać” czym kto lubi, naprawdę jedynym ograniczeniem jest nasza fantazja. Wyglądem przypomina nieco pizzę, jednak do jej użycia zazwyczaj nie używa się drożdży, a rolę sosu pełni śmietana. Tarta jest pożywna i treściwa, świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.