Brzoskwinie w syropie
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 1 litr
cukier - 250 g
goździki - 3-5 szt.
cynamon cejloński - 1 laska
Dodatkowe informacje:
Brzoskwinie w syropie zrobione z ekologicznych brzoskwiń w słoiku, z mniejszą ilością cukru są zdrowszą i smaczniejszą alternatywą gotowych brzoskwiń w puszkach pełnych cukru i konserwantów.W zimie są wspaniałą przekąską czy też dodatkiem do ciast, deserów czy mięs
Sposób przygotowania:
Można brzoskwinie obrać ze skórki. Należy je przed pokrojeniem włożyć na 2-3 minuty do wrzątku (ja część brzoskwiń robię ze skórą, a część bez), dzięki temu skórka ładnie zejdzie.
W garnku zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Dodać sok wyciśnięty z cytryny. Syrop gotujemy na małym gazie około 10-15 minut.
Brzoskwinie poukładane w słoikach zalać ostrożnie syropem. Zakręcić. Słoiki wstawić do garnka ze ściereczką na dnie. Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować od zagotowania się wody w garnku 10-15 minut (w zależności od wielkości słoika).
Wyjąć słoiki, ustawić na ściereczce do góry dnem, przykryć ścierką i zostawić do wystudzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.