Muszle makaronowe z mięsem zapiekane w beszamelu
NikitaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
tymianek świeży (ewentualnie suszony) - 1 łyżeczka
rozmaryn świeży 1 gałązka
oregano - 1 łyżeczka
wino wytrawne - 50 ml
oliwa - 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
pomidory pelati słoik (500 ml)
sos beszamelowy: masło - 4 łyżki
sos beszamelowy: mleko roślinne lub zwykłe - 500 ml
sos beszamelowy: papryka ostra - 1/4 łyżeczki
sos beszamelowy: sól i pieprz do smaku
sos beszamelowy: parmezan - 2 łyżki
wierzch: ser mozzarella tarty - 2 łyżki
wierzch: parmezan tarty - 1 łyżka
wierzch: bułka tarta - 1 łyżka
wierzch: masło - 1 łyżka
makron muszle - 250 g
naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać, czosnek pokroić drobniutko lub przecisnąć przez praskę. Posiekać zioła.
Makaron muszle ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Pomidory pelati pokroić , doprawić oregano, solą i pieprzem i wylać na dno naczynia żaroodpornego (ja użyłam 2 naczyń).
Przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnku roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą, podgrzać do zagotowania, zmniejszyć ogień do minimum i stopniowo wlewać mleko mieszając energicznie. Gotować powoli przez ok. 4 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać.
Sery (tartą mozzarellę i parmezan) wymieszać z bułką tartą i posypać nimi makaron. Na wierchu położyć wiórki masła.
Wstawić na nagrzanego piekarnika.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.