
Kaszak gryczany z serem

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
Masło - 200 g
Drożdże świeże - 20 g
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Cukier - 1 łyżka
Sól szczypta
Żółtka z jaj eko - 2 szt.
Nadzienie: kasza gryczana ekologiczna - 1/2 szklanki
Nadzienie: ser biały eko - 500 g
Nadzienie: miód - 2-4 łyżki
Nadzienie: białka z jaj eko - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Kasza gryczana może być biała lub palona.To zależy czy lubimy intensywny zapach gryki.
Ja pomieszałam pół na pół paloną i białą.
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, żółtek, śmietany z drożdżami, proszku do pieczenia, szczypty soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 -60 minut.
Ser biały rozgnieść, wymieszać razem z kaszą gryczaną i miodem.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać razem.
Na ciasto wykładamy masę serową, na masę kładziemy rozwałkowane pozostałe ciasto i lekko przygniatamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.