Kaszak gryczany z serem
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
Mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa - 3 szklanki
Masło - 200 g
Drożdże świeże - 20 g
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Cukier - 1 łyżka
Sól - szczypta
Żółtka z jaj eko - 2 szt.
Nadzienie:
Kasza gryczana - 1/2 szklanki
Ser biały - 500 g
Miód - 2-4 łyżki
Białka z jaj - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Kasza gryczana może być biała lub palona.To zależy czy lubimy intensywny zapach gryki.
Ja pomieszałam pół na pół paloną i białą.
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, żółtek, śmietany zdrożdżami, proszku do pieczenia, szczypty soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 -60 minut.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, wymieszać.
Na ciasto wykładamy masę serową, a na masę kładziemy rozwałkowane pozostałe ciasto i lekko przygniatamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.