Bezglutenowe ciasto niebo
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
mąka ryżowa jasna - 100 g
mąka kukurydziana - 50 g
mąka jaglana - 50 garści
skrobia z tapioki - 100 g
margaryna dobrej jakości lub masło - 200 g
żółtka - 3 szt.
cukier puder - 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masa jabłkowa:
jabłka tarte (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/antonowka-w-sloikach-) - 1 litr
galaretka cytrynowa - 1 szt.
masa orzechowa:
orzechy włoskie - 250 g
mleko gorące - 200 ml
masło - 200 g
cukier puder - 3/4 szklanki
polewa:
czekolada gorzka 70 % - 100 g
mleko - 2 łyżki
masło - 1 łyżeczka
tortownica o średnicy 28 cm
Dodatkowe informacje:
Uwaga: ciasto kruche bezglutenowe po upieczeniu jest bardzo sypkie, należy zostawić je do całkowitego ostudzenia.Sposób przygotowania:
Masa jabłkowa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z jabłkami.
Masa orzechowa: orzechy włoskie zmielić w malakserze (blenderze) zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać orzechy i jeszcze utrzeć razem.
Na dobrze ostudzony placek wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć drugi placek, a na placek wyłożyć masę orzechową, odstawić do stężenia.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę z mlekiem i masłem, polać ciasto i dowolnie udekorować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.