Schab w sosie metaxa
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, cytrusy, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
papryka czerwona - 2 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
ser zółty gouda - 100 g
sos:
bulion warzywny - 100 ml
przecier pomidorowy domowy passata - 100 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
brandy Metaxa (lub inna) - 60 ml
skrobia kukurydziana (nie mąka, ma być biała) lub z tapioki - 3 łyżeczki
śmietanka 30% - 100 ml
masło - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej do obsmażenia schabu i warzyw - trochę
Sposób przygotowania:
Dodać śmietankę, sos pomidorowy, ocet balsamiczny, masło, sok z cytryny, Metaxę, sól i pieprz, mieszając podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. Dodać skrobię kukurydzianą, gotować 5 minut cały czas mieszając.
Plastry schabu doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, paprykę pokroić na małe kawałki. Na patelni obsmażyć schab z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obsmażyć cebulę z czosnkiem i papryką. Warzywa wyłożyć na schabie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.