Sałatka z lipy i forsycji
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie
Składniki:
kwiaty forsycji - 2-3 łyżki
czosnek niedźwiedzi - kilka listków
olej z orzechów włoskich (lub oliwa z oliwek) - 1 łyżka
szczypiorek drobno posiekany - 1 łyżeczka
ocet żywy np. z kwiatów forsycji (lub jabłkowy) - 1 łyżeczka
sól i pieprz - do smaku
bluszczyk kurdybanek - kilka listków
Dodatkowe informacje:
Młode liście lipy są niezmiernie delikatne i bardzo smaczne. Należy je zebrać ledwie rozchylą się pączki, kiedy listki są jasno-zielone. Zawierają one substancje śluzowe i celulozę, przez co są zalecane osobom zmagającym się z zaburzeniami pracy jelit. Liście lipy spożywano niegdyś na przednówku, nie tylko na surowo. Suszono je też, mielono i dodawano do mąki. Liście lipy zawierają fenolokwasy, flawonoidy i glikozydy – substancje, które działają moczopędnie, wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i antyseptycznie, poza tym pomagają obniżać ciśnienie krwi. Liście lipowe zawierają też witaminę C i kwas foliowy, pomagają stabilizować poziom cukru we krwi.Sposób przygotowania:
Dressing: szczypiorek drobny bardzo drobno posiekać, wymieszać razem z olejem orzechowym, miodem, octem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, posypać po wierzchu bluszczykiem kurdybankiem z kwiatami. Podawać natychmiast.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.