Czekoladowe ciasto dyniowo-gryczane
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, kakao
Składniki:
mąka gryczana - 200 g
mąka żołędziowa - 50 g
jaja - 4 szt.
pasta waniliowa - 1 łyżeczka
przyprawa korzenna do piernika - 1 łyżeczka
cynamon cejloński - 1 łyżeczka
olej kokosowy - 50 g
sody oczyszczona - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
czekolada gorzka 70 % kakao - 100 g
polewa: czekolada gorzka 70 % kakao
dekoracja: kwiaty jadalne
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozdrobnić w blenderze.
Ugotowaną na parze (upieczoną) i ostudzoną dynię przełożyć do malaksera, dodać ksylitol, jajka, pastę waniliową i płynny olej kokosowy, zmiksować. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, mąki gryczaną i żołędziową, przyprawę do piernika, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy - keksówki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C. Piec do suchego patyczka około 45-50 minut.
Czekoladę (drugą) rozpuścić na parze, rozsmarować na cieście. Ciasto udekorować jadalnymi kwiatami. U mnie bratki, stokrotki, płatki magnolii, mięta limonkowa i tymianek bergamotkowy (pachnie wspaniale).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.