Jarzębina kandyzowana
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cukier - 1 szklanka
cytryna eko - 1 szt.
laska waniliowa lub pasta waniliowa
cynamon cejloński laska
woda - 50 ml
Dodatkowe informacje:
Owoce jarzębiny zawierają: kwasy organiczne, karotenoidy, substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany , witaminę C, prowitaminę A.Owoce jarzębiny są stosowane: w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej, mają właściwości moczopędne,
stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby, pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej, pomagają w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.
Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jarzebina-wlasciwosci-zdrowotne
Sposób przygotowania:
Chwilę gotować, a następnie odcedzić jarzębinę (pozbywamy się w ten sposób części goryczki z jarzębiny).
Blachę z jarzębiną włożyć do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni i suszyć jeszcze 2-3 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.