Sałatka pełna antocyjanów
NikitaRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, nabiał, cytrusy
Składniki:
rukola - 2-3 garści
sok wyciśnięty z cytryny - 3 łyżeczki
czosnek - 1-2 ząbek
sól i pieprz - do smaku
feta pokruszona - 2 łyżki
pistacje - 2-3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Fioletowy kolor tego rodzaju kalafiora świadczy o dużej zawartości antocyjanów. Są to barwniki roślinne, które znajdują się także w czerwonej kapuście, jagodach, burakach i wiśniach. (Nic ze sztucznymi barwnikami, ale wszystko całkowicie naturalne).Uwaga: utrata koloru
Choć fioletowy kalafior jest wspaniały, ma również poważną wadę. Dzieje się tak dlatego, że fioletowy barwnik jest rozpuszczalny w wodzie, co oznacza, że kalafior traci swój wspaniały kolor po ugotowaniu. Potem nagle nie jest już jasnofioletowy, ale niebiesko-szary. Niezbyt ładna barwa (mało apetyczna). Istnieje jednak bardzo proste rozwiązanie tego problemu: po prostu można go ugotować na parze (a nie w wodzie) lub zrobić to w piekarniku. Dzięki zawartości związków fitochemicznych i antocyjanów kalafior zaliczany jest do warzyw o właściwościach przeciwnowotworowych.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.