Bezglutenowy chleb konopny
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: owies
Składniki:
zakwas bezglutenowy (np. owies-sorgo, gryczany, ryżowy lub jaglany) - 100 g
mąka ryżowa - 50 g
mąka owsiana bezglutenowa - 50 g
woda - 80-100 ml
Dodatki:
mąka konopna - 70 g
mąka z topinamburu - 60 g
mąka ryżowa jasna - 120 g
mielona łupina babki jajowatej - 25 g
sól (12-14 g) - 1,5 łyżeczki
woda letnia - 500-520 ml
nasiona konopi łuskane - 4 łyżki
mąka do podsypywania ciasta przy wyrabianiu (np. ryżowa) trochę
koszyczek do wyrastania chleba (lub dowolna forma)
Dodatkowe informacje:
Mąka z konopi wzmacnia naturalną odporność, poprawia metabolizm i koncentrację, obniża poziom cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego i zmniejsza bóle, które towarzyszą zapaleniu stawów.Nasiona konopi (siemię konopne) są nazywane super składnikiem diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka. Oprócz tego nasiona konopi to bogactwo witamin i składników mineralnych. Mąka z topinamburu jest źródłem błonnika oraz żelaza, potasu i witaminy B1. Ze względu na dużą inuliny, topinambur może być pomocny głównie diabetykom. Inulina jest również naturalnym prebiotykiem, który wspomaga florę bakteryjną i poprawia perystaltykę jelit.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.